Kavel: Rondleiding HVC (GG&C) in Middenmeer (verwerking groenafval)
Aantal personen: 5
Datum: donderdag 13 februari 2025, 13.00 – 17.00uur
Aangeboden door: Ronald Smit, van Roozendaalstraat
Verslag van Ronald Smit, de aanbieder van de kavel:
Op donderdagmiddag 13 februari kwamen de 5 kopers van het kavel in Middenmeer om een kijkje te nemen bij afvalverwerker HVC. Onder het genot van koffie en gebak werd een eerste presentatie gegeven door plantmanager André Bout. Hij vertelde iets over de geschiedenis, de vele verschillende takken en beloftevolle toekomst van dit semioverheidsbedrijf. In Middenmeer is o.a. de afdeling Groen Gas en Compost gevestigd, waar het groenafval van particulieren wordt verwerkt. En juist op deze afdeling is gastheer Ronald Smit als 1 van de 3 operators sinds 2021 werkzaam.
Hij leidde de gasten rond en legde bij elke stap van het proces uit wat de specifieke kenmerken en uitdagingen waren. In de eerste grote hal wordt het gft los op een vloer gestort door de vrachtauto’s die je normaliter in de straten ziet rijden om de groene bakken in te legen. Meest opvallend daar was de grote hoeveelheid “vreemde” materialen die zich tussen het gft bevindt. Van complete (wijn)flessen tot snoeischaren en van plastic zakken tot ijzeren koppen van een bijl, je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt tussen het gft gevonden. Zelfs accu’s en gascilinders zijn helaas meerdere keren per jaar oorzaak van verstoringen van de eerste verwerkingsstap, het schredderen. Dit wordt gedaan door in dagdienst met shovels de bunker boven de “ijzeren wokkels” continu te vullen.
Hier volgt ook de eerste scheidingsstap, grof en magnetisch materiaal wordt eruit gehaald en extern afgevoerd. Via een voorraadhal wordt met een automatische, op een kraanmechanisme gemonteerde, grijper 24/7 materiaal naar de 4 vergisters getransporteerd. In deze enorme betonnen bakken kan het gft, na toevoeging van extra vloeistof (het fugaat), zo’n 3 weken lang biogas produceren. Dit biogas wordt via de GGI (groengasinstallatie) opgewerkt tot groengas wat direct en rechtstreeks op het gasnet van Liander wordt geleverd. (ca 4 mln M3 p/jaar)
In de vergisters wordt er continu aan de voorkant product toegevoegd, via een achttal roerwerken naar de achterzijde vervoerd en er daar weer uitgehaald (extractie). Hierdoor blijft de inhoud redelijk constant en daarmee ook de productiecapaciteit van het biogas. Grote invloed heeft wel de samenstelling van het gft, waarbij de g en f component het meeste gas (CH4) oplevert.
Vervolgens wordt de vaste component weer zo veel als mogelijk gescheiden van de vloeistof (via 4 persen en 2 decanters) en kan eerstgenoemde naar 1 van de 2 composthallen. Met de omzetmachines reist het digestaat, zoals het inmiddels wordt genoemd, door de ca 125 meter lange hal tot het (bijna) geheel is gecomposteerd. Dan volgt er nog een heel belangrijke laatste stap, het verwijderen van alle niet-composteerbare delen. Bijvoorbeeld (harde) plastics, fijne en grove stenen, grover organisch materiaal zoals takjes en alle overige rommel die mensen bewust of onbewust in hun groene bak hebben gegooid. Ook deze afvalstromen worden extern afgevoerd, deels naar andere afdelingen van HVC (bv, de bio-energiecentrale). Wat overblijft is een prachtige bodemverbeteraar, het keurcompost.
Na de rondleiding werd er nog even met André en Ronald nagepraat in de kantine en alle opgedane indrukken nog eens gedeeld. Voor beide partijen een leuke en leerzame middag.