Kavel: Verzorgd dagje uit in de Wieringermeerpolder. Maak kennis met zijn geschiedenis en de bijzondere plaatsen in de polder
Aantal personen: 6
Datum: 27 juni 2024
Aangeboden door Jan en Els Verbruggen
Verslag van Piet Nijhuis, een van de deelnemers.
“Wat een mooie dag, Jan en Els.”
Thema net voor de oorlog tot net na de oorlog en dan begin je natuurlijk met “oorlogsgebak” – hoe verzin je het!
De Duitse machthebbers rond 1930 hadden al een hekel aan joden omdat deze “lieden” echte handelaars waren die het geld verdienen in de vingers hadden. Een groep rijke Duitse joden vond dat hun kinderen en nazaten ook ambachtelijk goed geschoold moesten zijn, echter veel mogelijkheden tot opleidingen kregen ze niet.
Rond 1932 slaagde een groep erin in Nederland een voet aan de grond te krijgen. Vlakbij Kolhorn werd een locatie gevonden om een school te bouwen. Een mooi begin in toen “de middle of nowhere” . Een mooi gebouw / internaat met alle voorzieningen. Echter in 1940 en daarna kwam Hitler met zijn trawanten in Nederland, de jonge mensen werden “pünktlich regristriest und deportiert” Zoiets heette toe “Feierabend”. In het gebouw dat binnenkort waarschijnlijk een nieuwe bestemming krijgt zijn de foto’s van bouw, opleidingen en deportatie nog te zien.
De gids die om de hoek woont kent als oud-postbode heel Wieringermeer en laat zijn kippen in een zelfgebouwde mini-kerk de eitjes leggen en uitbroeden. Er gebeurt daar kennelijk veel in deze kerk.
Een heerlijke lunch in de tuin is hier door Jan en Els geregeld.
Veel verhalen volgen en de gids Otto kent vrijwel elke inwoner van de Wieringermeer. De rit gaat langs boerderijen en de verhalen gaan over 10, 20 50 en 100 hectaren land, werkpaarden per hectare, wel of geen monumenten-boerderijen en de vele verschillende typen boerderijn. Vrijwel geen boerderij in de Wieringermeers is hetzelfde.
Het Cultuurhuis in het oude Gemeentehuis te Wieringerwerf is zeker een bezoek waard. Hier worden 2 films bekeken van de onderwaterzetting, de wederopbouw en de periode vlak na de oorlog. A.C. de Graaf is in deze contreien actief geweest. Zijn oorspronkelijke boerderij stond tegen de dijk bij Lambertschaag. Bij de onderwaterzetting van de Wieringermeer is een kleine groep mensen op een terp achtergebleven. Er schijnt niemand te zijn verdronken echter bij de bevrijding is er op genoemde terp wel een groot varken gesneuveld, aldus de overlevering.
Als laatste brachten we een bezoek aan het gat in de dijk bij het Dijkgatbos. Vrij toegankelijk en indrukwekkend. Hier ook een monument van een neergestort vliegtuig. Dit soort monumenten zie je ook elders in Noord Holland en kort geleden zijn er op verschillende plaatsen nieuwe verschenen.
Al met al was het een heel leerzame dag met een serieuze ondertoon. De dag werd afgesloten, hoe kan het ook anders, met een borrel en een hapje.
Els en Jan, Jan en Els heel erg bedankt.